Masaj, oldukça uzun yıllar öncesinden günümüze uzanan hem tedavi edici hem de iyileştirici özelliği bulunan bir terapidir. İnsan vücuduna büyük katkısı ve etkisi bulunan masajın fizyolojik, mekanik ve psikolojik etkilerini inceleyelim.
Yapılan araştırmalar sonucu masaj, kaslar üzerinde son derece etkilidir. Gergin kasların gevşetilmesi, kan dolaşımının hızlanması, vücut enerji seviyesinin dengelenmesi masaj yöntemleri ile sağlanabiliyor.
Masajın Mekanik Etkileri Nelerdir?
Kaslar arasında bulunan lenf damarlarının sıvı akışkanlığını kolaylaştırarak, aşırı gergin kasları gevşetir. Kas tonusun da son derece etkili olan masaj, dokuların ve eklemlerin rahatlamasını sağlar.
Masajın Fizyolojik Etkileri Nelerdir?
Genel olarak tüm masaj çeşitleri rahatlama sağlar. Huzur verici ve dinlendirici özelliklerinin yanı sıra, kan dolaşımını hızlandırır, kalp hızını yavaşlatır, sindirim sitemine iyi gelir, doku hormonlarının salgılanmasını sağlar, kılcal damarları genişletir, kötü maddeleri vücuttan atar ve cildi yeniler.
Sinir yapısını düzene sokarak, dokuların oksijenle buluşmasını sağlar. Deriyi yeniler ve dokuları besler.
Masajın Psikolojik Etkileri Nelerdir?
Masajın psikolojik etkileri de fizyolojik etkileri kadar fazladır. Psikolojik sağlık için masaj tekniği kullanımı giderek artmıştır. Yorgunluğun giderilmesi, stresin yok edilmesi, daha sağlıklı bilince sahip olmak ve yaşam kalitesinin artması en önemli psikolojik etkilerinden bazılarıdır.
Kişilerin psikolojik sorunlarını daha olumlu ve yapıcı olarak düşünebilme eğilimine sevk eden masaj tekniği ile rahatlama ve gevşeme sayesinde stresle baş etme de mümkündür.
Masajın Genel Etkileri Nelerdir?
Masaj başlı başına bir terapidir. Zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlamak için mutlaka düzenli olarak masaj yaptırmanız önerilmektedir. Kan dolaşımı vücudun tüm dengesini sağlayan bir faktördür. Doğru ve etkin bir kan dolaşımı birçok hastalığın önüne geçtiği gibi psikolojik olarak da kişiyi daha sakin ve huzurlu kılar.
Artan kan dolaşımı organlara doğru orantıda ulaşırken, dokular ve eklemlerde ihtiyaç duydukları besin ve oksijeni alabilir. Vücut reaksiyonlarını ve fonksiyonlarını dengeli şekilde ayakta tutabilmek için lenf dolaşımının düzenlenmesi masaj yöntemi kullanılarak sağlanabilir.
Masaj çeşitleri masaj ihtiyacına göre farklılaşmaktadır. Masaj çeşitlerinin ve hangi masajın hangi etkiye sahip olduğunu öğrenmek için masaj çeşitleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.